– W Warsztatach Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej w Czechowicach odbyły się obchody Dnia Dobra.

Jest to ogólnopolska inicjatywa Caritas, podejmowana w Tygodniu Miłosierdzia w różnych diecezjach, aby zwrócić uwagę na wielką wartość pomocy i podziękować wolontariuszom i wszystkim osobom, które wspierają charytatywne działania.

Artykuł zamieszczony dzięki uprzejmości Gościa Niedzielnego. Artykuł w oryginalnej wersji można znaleźć pod adresem https://gliwice.gosc.pl/doc/8214673.Jak-widzimy-dobro Autorzy: KLAUDIA CWOŁEK /FOTO GOŚĆ

Caritas Diecezji Gliwickiej specjalne spotkanie przygotowała w prowadzonych przez nią Warsztatach Terapii Zajęciowej w Gliwicach-Czechowicach, w których na co dzień uczestniczy prawie 70 osób z niepełnosprawnościami – młodzieży i dorosłych z Gliwic i okolicznych miejscowości.

– Każdy człowiek posiada w sobie dobro, tylko musi zajrzeć w swoją duszę, w swoje wnętrze, żeby je docenić. Jestem dobry dla koleżanki, dla sąsiadki, dla mamy – mówiła do zebranych przy wspólnym stole Małgorzata Węglarska, menedżer diecezjalnej Caritas.

Na spotkanie w czechowickich WTZ zostali zaproszeni seniorzy z lokalnego stowarzyszenia. Najpierw w siedmiu pracowniach odbyły się zajęcia, podczas których tworzone były plakaty pod hasłem „Dzień Dobra”. To była burza mózgów, przedstawianie pomysłów, czym jest dobro i dzielenie się odczuciami na ten temat.

– Młodzieży dobro kojarzy się najczęściej z sercem i dłońmi – podsumowuje te prace Małgorzata Węglarska. – Powstały różne ciekawe plakaty, których wystawę zrobiliśmy na pierwszym piętrze w holu, gdzie został przygotowany poczęstunek dla wszystkich – dla młodzieży i zaproszonych gości.

Do ogólnopolskiej akcji włączają się także WTZ Caritas Diecezji Gliwickiej, działające w Zabrzu. Tam Dzień Dobra zostanie zorganizowany w trakcie zajęć 21 kwietnia.

Więcej na dziendobra.pl.