– Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Gliwickiej w Zabrzu

Podstawowym zadaniem warsztatów jest realizowanie dwóch form rehabilitacji: społecznej i zawodowej. Poprzez nasze działania, dążymy do ogólnego usprawniania, rozwijania umiejętności życia codziennego oraz zaradności osobistej, rozwój psychofizycznych sprawności oraz rozwijanie umiejętności zawodowych, umożliwiających późniejsze podjęcie pracy oraz usamodzielnienie. W warsztacie funkcjonuje 9 pracowni:

• hafciarska
  • umiejętności społecznych
  • plastyczno-introligatorska
  • rzemiosła artystycznego
  • ceramiki
  • tkacko-krawiecka
  • stolarska
  • ogrodnicza
  • gospodarstwa domowego

Zajęcia w placówce odbywają się od poniedziałku do piątku, w godzinach od 7:00 do 15:00. Kadrę warsztatu stanowi grupa specjalistów w zakresie:

• terapii zajęciowej
  • oligofrenopedagogiki
  • doradztwa zawodowego
  • fizjoterapii

Placówka istnieje od grudnia 2002 roku. Obecnie z terapii korzysta 50 uczestników. Podczas zajęć w poszczególnych pracowniach uczestnicy wykonują prace związane z profilem danej pracowni. Podopieczni uczą się tutaj podstawowych cech przydatnych w pracy jak też w życiu społecznym:

• punktualności
  • obowiązkowości
  • systematyczności
  • dyscypliny pracy
  • dbania o bezpieczeństwo własne i innych

W warsztacie prowadzona jest wszechstronna rehabilitacja ruchowa. Dużym  zainteresowaniem cieszą się zajęcia dodatkowe:

• zajęcia teatralne
  • muzykoterapia
  • dogoterapia
  • hipoterapia
  • zajęcia prowadzone Metodą Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne
  • zajęcia prowadzone Metodą Paula Dennisona

Prężnie działa także drużyna piłkarska oraz grupa cheerleaderek.

Regularnie doskonalimy swoją wiedzę, a także umiejętności w kursach i szkoleniach. Staramy się, aby Warsztaty Terapii Zajęciowej były dla naszych podopiecznych drugim domem, w którym chętnie przebywają, czują się bezpiecznie, są radośni oraz zadowoleni.

Uczestnikiem Warsztatów Terapii Zajęciowej może zostać osoba, która ukończyła 18 rok życia, oraz która posiada orzeczenie o umiarkowanym bądź znacznym stopniu niepełnosprawności ze wskazaniem do uczestnictwa w WTZ. Osoby chętne do uczestnictwa w terapii zajęciowej serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej placówki, poznania codziennej pracy, a także omówienia warunków przyjęcia oraz złożenie podania o przyjęcie wraz z kserokopią orzeczenie po wcześniejszym umówieniu terminu spotkania.

Każdy uczestnik bierze udział w szeroko rozwiniętej rehabilitacji zawodowej poprzez udział w zajęciach zawodoznawczych, praktykach zawodowych oraz szkoleniach. Placówka bierze aktywny udział w spartakiadach, zawodach sportowych, konkursach, przeglądach artystycznych. W swoim dorobku posiada wiele pucharów, nagród i dyplomów. Wyjątkowym osiągnięciem warsztatów było dwukrotne zajęcie przez naszych artystów I miejsca w Ogólnopolskim Festiwalu Twórczości Teatralno-Muzycznej Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie „Albertiana” pod patronatem Anny Dymnej.