– Chcesz pomóc?

Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili
(Mt 25, 40)
Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią
(Mt 5, 7)

Caritas Diecezji Gliwickiej prowadzi szeroko-pojętą działalność charytatywną i zachęca wszystkich ludzi dobrej woli do włączania się w nią. Okazywanie miłosierdzia potrzebującym to  szczególny sposób okazywania miłości, która przybliża nas do Boga. Nazwa Caritas pochodzi od słowa „carus” – łac. „pełen miłosierdzia”. I ty bądź miłosierny i jak nauczał nasz patron św. Brat Albert „dobry jak chleb”.

Caritas niesie pomoc potrzebującym na terenie diecezji gliwickiej poprzez Palcówki, Caritas Parafii, Szkolne Koła Caritas. W ramach swoich struktur realizuje różne projekty prospołeczne, kwesty, zbiórki, odzieży, żywności i makulatury. Włącza się także w akcje krajowe Caritas Polska i globalne Caritas Internationalis.

Jak pomagać?

• modlitwą
  • działaniem w Caritas Prafii
  • zaangażowaniem w Szkolnych Kołach Caritas
  • udziałem w ogłaszanych przez Caritas Parafii comiesięcznych kwestach
  • darami żywnościowymi o dłuższym okresie przydatności
  • odzieżą używaną w dobrym stanie
  • środkami czystości, pieluszkami
  • udziałem w ogłaszanych akcjach
  • polubieniami i udostępnianiem naszych wpisów w mediach społecznościowych
  • pracą wolontariacką w naszych placówkach
  • po prostu powiedz o nas znajomym
  • darowizną

Darowizna

Najszybszą metodą wsparcia finansowego naszej działalności jest przelew elektroniczny, którego możesz dokonać za pomocą poniższej skarbonki. Po wpisaniu kwoty i naciśnięciu przycisku „Ofiaruj” zostaniesz przeniesiony do bezpiecznego systemu płatności elektronicznych DOTPAY.

Kolejną metodą wsparcia finansowego jest klasyczny przelew.

Caritas Diecezji Gliwickiej
ul. Ziemowita 2
44-100 Gliwice

BANK PEKAO S.A. I o/Gliwice
57 1240 1343 1111 0010 0216 7128

Raz w miesiącu Caritas Parafii prowadzi zbiórkę pieniężną do Skarbonek Caritas. Będziemy wdzięczni za każde nawet drobne wsparcie!

Wyślij SMS

Zapewne słyszeliście o akcjach prowadzonych przez Caritas Polska. Do tego celu przeznaczony jest specjalny numer SMS 72052 (koszt 2,46 z VAT). W zależności od akcji, w treści SMS należy wpisać odpowiednie hasło. Informację na temat konkretnych akcji Caritas Polska znajdują się m.in. na naszej stronie.

Plakat Pomagam Bliźniemu

Podaruj 1% swojego podatku

Od dnia 03 stycznia 2006 r. Caritas Diecezji Gliwickiej posiada status Organizacji Pożytku Publicznego i została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem: 0000247809

Zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz znowelizowaną ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych – każdy podatnik ma możliwość przekazania 1% swojego podatku należnego za poprzedni rok podatkowy – zamiast budżetowi państwa – organizacji pożytku publicznego.

Niniejszym zwracamy się z gorącym apelem do wszystkich ludzi dobrej woli o skorzystanie z możliwości odpisu 1% dla Caritas Diecezji Gliwickiej.

Jesteś przedsiębiorcą?

• CSR – odpowiedzialność społeczna biznesu. Polega na zaangażowaniu firmy w cele społeczne, co ma bezpośrednio wpływ na budowanie dobrych relacji z lokalną społecznością i dobre postrzeganie firmy na rynku. To się po prostu opłaca, więc zapraszamy do współpracy.
  • MARKETING WIĄZANY – jeśli jesteś producentem jakiegoś produktu, to część dochodu możesz przekazać na cele charytatywne; taką informację umieszczasz na opakowaniu.
  • PAYROLL – polega na comiesięcznym przelewaniu przez pracodawcę niewielkiej kwoty z wynagrodzenia pracownika. Działanie takie można określić programem składek pracowniczych na cele charytatywne i społeczne. Wystarczy złożyć u pracodawcy stosowną deklarację. Deklarowaną kwotę można w dowolnej chwili zmienić lub wycofać się z niej. Program ten pozwala na korzystanie przez pracowników z ulg podatkowych.