– Program „Na codzienne zakupy”

Karta programu „Na codzienne zakupy”

Od 1 marca 2018 r. do 31 grudnia 2018 r. Caritas gliwicka we współpracy z Caritas Polska i Jeronimo Martins Polska S.A. realizuje ogólnopolski Program „Na codzienne zakupy”.

„Na codzienne zakupy” – to program pomocy charytatywnej dla osób ubogich, potrzebujących, dotkniętych wykluczeniem socjalnym i społecznym, a w szczególności najuboższych seniorów.

Elementem pomocy jest m.in. przekazanie karty będącej nośnikiem bonu towarowego wydanego w formie elektronicznej, która umożliwia zapłatę za zakupy w sieci sklepów Biedronka – z wyłączeniem zakupu: wyrobów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, produktów z kategorii: produkty dla zwierząt, tekstylia oraz artykuły przemysłowe. Miesięczna wartość doładowania na karcie wynosi: 200 zł

Celem programu jest wymierna, całoroczna pomoc finansowa dla ponad pięć tysięcy osób starszych, samotnych, potrzebujących, zamieszkujących małe miejscowości lub wsie, w których pobliżu znajduje się sklep Biedronka oraz aktywizacja społeczna tych osób.

Program ma również na celu zaktywizowanie grupy wolontariuszy, którzy opiekować się będą uczestnikami programu z określonego terenu oraz organizować dla nich działania towarzyszące.