– Kiedy nie da się już nic, my robimy wszystko – wspierajmy hospicja

• Ból, cierpienie, lęk przed śmiercią: to codzienność wielu osób starszych i ciężko chorych. W obliczu tych problemów, hospicja stają się ostoją wsparcia i godności w ostatnich chwilach życia. Placówki te mierzą się z szeregiem wyzwań: m.in. rosnącą liczbą pacjentów, niewystarczającą ilością środków i personelu do zapewnienia pełnej opieki.
  • Problem hospicjów: coraz większe potrzeby przy wzrastających kosztach i niedoborach wykwalifikowanego personelu, szczególnie lekarzy i pielęgniarek specjalizujących się w opiece paliatywnej
  • Tu się żyje czy umiera?  Fakty i mity o hospicjach

Caritas prowadzi 247 placówek hospicyjnych i opieki długoterminowej w Caritas
Diecezjalnych w całym kraju. Żeby wszystkie mogły w pełni funkcjonować,
potrzebne jest wsparcie finansowe

Ból, cierpienie, lęk przed śmiercią
Z takimi problemami borykają się na co dzień osoby starsze i ciężko chore. Liczba pacjentów hospicjów stale rośnie.  Rosną także koszty utrzymania pacjentów, a placówki mierzą się z brakiem środków na zakup leków, sprzętu medycznego i niedoborem personelu. Żeby dobrze pomagać – potrzebujemy wsparcia – podkreśla Monika Figiel, koordynatorka programów senioralnych Caritas Polska.

Kiedy nie da się już nic, my robimy wszystko
Hospicja Caritas to zaplanowana opieka holistyczna. Dbamy o stan fizyczny pacjentów, zapewniając odchodzenie w godności i bez bólu. Stale podnosimy kwalifikacje personelu, zapewniamy jak najlepsze wyposażenie i sprzęt medyczny. Oferujemy wsparcie duchowe i emocjonalne. Dbamy, by pacjenci nie byli samotni, edukujemy wolontariuszy, którzy mogą im towarzyszyć. – Wydaje mi się, że osoby tutaj przebywające, najbardziej potrzebują czasu wspólnie spędzanego z innymi ludźmi. Dlatego myślę, że nasza rola, wolontariuszy opiekuńczych, jest bardzo ważna. Wysłuchanie i podzielenie się takimi naszymi codziennymi sprawami, może ucieszyć chorych. Sprawić, że w te dni w Hospicjum, nie czują się jak na
oddziale, czy w szpitalu, tylko właśnie jak w domu – opowiada Piotr Sito, wolontariusz.
Żeby nie bolało
Choroba, a szczególnie choroba terminalna, to ciężki czas dla wszystkich w rodzinie: każdy musi poradzić sobie z trudnymi emocjami i stresem. Zadaniem hospicjum jest pomoc w tym najtrudniejszym czasie: z otwartością i zrozumieniem dla każdej indywidualnej sytuacji.

komuś, kto cierpi w domu, nie jesteśmy w stanie podać pewnych leków, ani zapewnić całodobowej opieki, a rodzina twierdzi, że jednak nie oddadzą pacjenta do „umieralni”, to niestety śmiem twierdzić, że mogą szkodzić – dodaje.

Ratujmy hospicja
Widząc jak wielka jest waga opieki hospicyjnej i paliatywnej, Caritas Polska prosi o pomoc dla hospicjów, oprzez przekazane 1,5 % podatku lub darowizny. Wsparcie od darczyńców przekłada się na realną pomoc finansową dla hospicjów. – Ostatnie chwile bardzo chorych ludzi, bardzo często najstarszych z nas wymagają szczególnego zaopiekowania. Rodziny często nie są w stanie zaopiekować się tak ciężko chorymi. Jest także bardzo, wielu samotnych ludzi, którymi nie ma się kto zająć. Instytucje takie jak hospicja, są ważnymi miejscami, w których Caritas pełni swoją misję – podkreśla Monika Figiel, koordynatorka programów senioralnych, Caritas Polska.

Wspierając działania hospicjum, darczyńca:

• finansuje leki, materiały opatrunkowe i higieniczne dla hospicjów i placówek opieki
    paliatywnej Caritas w całym kraju
  • umożliwia wymianę zużytego specjalistycznego sprzętu medycznego (koncentratory tlenu i
    inhalatory, pompy infuzyjne, materace przeciwodleżynowe, przenośne toalety i wózki do
    mycia)
  • zapewnia leczenie, rehabilitację oraz godne odchodzenie bez bólu
  • finansuje wózki i chodziki, które aktywizują chorych na miarę ich możliwości oraz
    poprawiają ich jakość życia
  • umożliwia podnoszenie kompetencji pracowników i wolontariuszy
  • dokłada się do paliwa na dojazdy lekarzy i pielęgniarek do podopiecznych hospicjów
    domowych