– Film: zobacz rok działań Caritas na rzecz Ukrainy

Zapraszamy do obejrzenia filmu podsumowującego pierwszy rok wsparcia dla Ukrainy.

Dziękujemy za Rok Pomocy.

Rekordowe wsparcie dla Ukrainy od początku wojny

24 lutego 2023 roku dla mieszkańców Ukrainy i uchodźców mija 12 miesięcy koszmaru wojny, ale też 12 miesięcy wypełnionych nadzieją i wiarą w solidarność. Dla milionów Polaków był to czas ogromnego zaangażowania i ofiarności. Przedstawiamy podsumowanie Roku Pomocy Caritas dla Ukrainy.

• 2 miliony osób – tylu uchodźcom z Ukrainy pomogła Caritas od początku wojny
  • 597 mln zł – to wartość pomocy Caritas dla Ukrainy i dla uchodźców w Polsce
  • 31 tysięcy wolontariuszy Caritas wspierało uchodźców w szczycie kryzysu
  • 32 Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom nieustannie wspierają potrzebujących
  • 83 tysiące Paczek dla Ukrainy o wartości 29 mln zł przygotowali Polacy

– Przez ostatni rok 2 miliony osób otrzymały wsparcie od Caritas w związku z wojną na Ukrainie – mówi ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska. – Ta liczba okaże się jeszcze większa, jeśli włączymy w nią pomoc na granicy, którą organizowaliśmy od pierwszych dni wojny. Podsumowanie tego roku pomocy to dla nas przede wszystkim słowo „dziękujemy” –
za gotowość do bycia z nami na granicy i na każdym dalszym etapie pomocy, za wsparcie darczyńców, otwartość i solidarność, dzięki którym nasi przyjaciele z Ukrainy nie zostali sami.

Wszechstronna pomoc w Polsce i na Ukrainie

Od 24 lutego 2022 roku Caritas Polska i Caritas diecezjalne przekazały uchodźcom w Polsce
3,9 mln paczek żywnościowych. 254 tys. osób skorzystało z pomocy administracyjno-prawnej, a 64 tys. osób z pomocy psychologicznej. W 32 Centrach Pomocy Migrantom i Uchodźcom, które otworzyły Caritas diecezjalne w całym kraju, wsparcie w znalezieniu pracy, mieszkania czy kontaktach z urzędami otrzymało 180 tys. osób. 6,5 tys. uchodźców uczy się języka polskiego dzięki wsparciu Caritas. Łącznie przez ostatni rok przekazaliśmy w Polsce pomoc rzeczową i finansową o wartości 337 mln zł.

Na Ukrainę trafiły transporty humanitarne z całej Polski o wartości ponad 260 mln zł. Nieustannie wysyłamy przez granicę dostawy artykułów spożywczych, środków higienicznych, leków, zaopatrzenia medycznego, generatorów prądu. Uruchomiliśmy program Paczka Dla Ukrainy, w ramach którego Polacy przygotowali już 83 tysiące pakietów zawierających żywność z długim terminem przydatności do spożycia (m.in. makaron, herbata, konserwy) oraz artykuły higieniczno-kosmetyczne (np. mydło, pasta do zębów, plastry opatrunkowe). Każda
z paczek ma wartość ok. 300-400 zł, co oznacza, że w ramach tylko tej akcji udało się przekazać pomoc o wartości blisko 29 mln złotych.

– Kiedy ludzie przychodzą z pomocą, stajesz się silniejszy. Nawet kasza, cukier, czekoladki, cukierki dla dziecka wiele znaczą – mówi Tatiana, beneficjentka pomocy Caritas, która przyjechała do Polski z okolic Chersonia. – Jesteśmy z córką bardzo wdzięczne za pomoc.
Po prostu za te słowa, kiedy dzwonicie: „Co słychać? Jak się macie? Trzymajcie się, wszystko będzie dobrze”. Czasem nawet pieniądze nie są tak cenne jak dobre słowo.

Siła wolontariuszy

W okresie kryzysu na granicy wydaliśmy potrzebującym ponad 2 mln posiłków, a przez cały rok wojny – 26,5 mln. Uchodźców wspierało 31 tysięcy wolontariuszy Caritas, w tym około 1300 bezpośrednio na granicy, w otwartych przez całą dobę Namiotach Nadziei m.in.
w Krościenku, Korczowie, Zosinie czy na dworcu PKP w Przemyślu.

– Nadal przyjmujemy w naszym centrum ok. 80-100 osób dziennie. Wśród nich blisko 1/3
to osoby, które nigdy wcześniej u nas nie były, niedawno przyjechały do Polski. Często mówią, że były w kryzysowej sytuacji, bez ogrzewania, wody, światła, nie mogły wytrzymać fizycznie
i psychicznie, dlatego musiały przyjechać – podkreśla Renata Makuch z Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom w Warszawie.

Pracownicy i wolontariusze Caritas szczególną uwagę poświęcają seniorom i dzieciom, organizując dla nich m.in. zajęcia integracyjne. Pomoc otrzymało 405 tys. osób starszych. 4 tys. dzieci wyjechało na wypoczynek w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas, a przed rozpoczęciem roku szkolnego przekazaliśmy najmłodszym 4 tysiące plecaków z przyborami szkolnymi.

– Niesienie pomocy w przestrzeni przyjaznej dziecku na Dworcu Wschodnim w Warszawie bardzo na mnie wpłynęło – wspomina Bartosz, wolontariusz Caritas. – Zacząłem rozumieć, jak ważne jest dawanie dobra innym, zwłaszcza wobec informacji, które napływają z Ukrainy.

Nowe projekty

Rok po rozpoczęciu wojny nie zapominamy o potrzebujących Ukraińcach, w obliczu ataków rakietowych i wyłączeń prądu w okresie zimy. Wraz z naszymi partnerami Caritas-SPES otworzyliśmy w największych miastach Ukrainy, takich jak Kijów, Charków, Odessa czy Zaporoże, 16 Punktów Ciepła i Nadziei. W tych miejscach Ukraińcy mogą podgrzać posiłek, napić się gorącej herbaty, przeczekać alarm w cieple, naładować akumulatory telefonów.

W październiku rozszerzyliśmy na Ukrainę nasz program Rodzina Rodzinie. Do 620 rodzin
z diecezji kijowsko-żytomierskiej do października 2023 roku będzie trafiać bezpośrednie wsparcie gotówkowe na najpilniejsze potrzeby, takie jak zakup opału i żywności. Wartość początkowa przedsięwzięcia to 1 mln euro. Planujemy powiększyć skalę programu i w 2023 roku wspomóc w ten sposób co najmniej 1120 rodzin za naszą wschodnią granicą.

Dla Caritas wspieranie Ukrainy będzie nadal jednym z priorytetowych kierunków działań
w 2023 roku. Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w pomoc, otwierając serca dla przyjaciół zza wschodniej granicy i zapraszamy do dalszego wsparcia.

Jak pomóc mieszkańcom Ukrainy:

• dokonując wpłaty przez stronę caritas.pl/ukraina oraz caritas.pl/rodzina
  • wpłacając dowolną kwotę na konto 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
    (z dopiskiem UKRAINA)
  • wysyłając SMS o treści UKRAINA pod numer 72052 (2,46 zł z VAT)