– Świece Wigilijne 2021

Tradycyjnie od I Niedzieli Adwentu tj. 28 listopada w parafiach będą rozprowadzane świece Caritas w ramach Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Jest to już XXVIII edycja tej akcji.

W naszej diecezji rozprowadzonych zostanie ok. 14 tysięcy dużych świec i 35 tysięcy małych. Każda ze świec stanowi cegiełkę z przeznaczeniem na pomoc dzieciom. Świeca mała będzie rozprowadzana za 7 zł, a duża za 15 zł. Świece Caritas można nabyć w każdej parafii.

Warto wspomnieć, że idea akcji narodziła się w 1994 roku podczas zebrania dyrektorów diecezjalnych Caritas w Rusinowicach. Ówczesny Dyrektor Caritas Polska, ks. dr Marian Subocz, zaproponował wtedy oparcie świątecznej akcji na polskiej tradycji wigilijnej, podczas której na stole ustawiana jest świeca symbolizująca życie.

Dlatego też od ponad dwudziestu siedmiu lat rozprowadzamy świece, które w Wigilię Bożego Narodzenia zapalane są na polskich stołach na znak solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Środki z rozprowadzania świec  przeznaczone będą na całoroczne dożywianie tysięcy dzieci w szkołach i świetlicach, na pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek.