– Światowy Dzień Ubogich. Wyjdźmy im naprzeciw

W dniu 14 listopada br. przeżywać będziemy po raz kolejny – Światowy Dzień Ubogich, który został ustanowiony przez Ojca Świętego Franciszka.

Z tej okazji, Papież Franciszek apeluje w swym orędziu, aby nie czekać, aż ubodzy zapukają do naszych drzwi; nawołuje, aby do nich docierać. Caritas odpowiada, ruszając z pomocą migrantom, wspierając osoby w kryzysie bezdomności, pomagając seniorom i osobom poszkodowanym w wyniku pandemii. Symbolem solidarności z ubogimi jest przekazywany im chleb.

„Chciałbym, aby Światowy Dzień Ubogich, który celebrujemy już po raz piąty, mógł zakorzenić się jeszcze bardziej w naszych Kościołach lokalnych i otworzyć się na ruch ewangelizacyjny, który spotkałby w pierwszym rzędzie ubogich tam, gdzie oni się znajdują. Nie możemy czekać, aż zapukają do naszych drzwi. Pilnie potrzeba, abyśmy dotarli do nich w ich własnych domach, w szpitalach i w domach opieki, na ulicach i w ciemnych zaułkach, gdzie czasem się chowają, w schroniskach i w centrach przyjęć” – napisał Ojciec Święty w orędziu na obchodzony w tym roku 14 listopada Światowy Dzień Ubogich. Zawarte w tych słowach przesłanie Caritas realizuje na co dzień, w tym roku w sposób szczególny kładąc nacisk na wyzwania związane z kryzysem migracyjnym i pandemią koronawirusa.

Więcej informacji znajdziesz pod adresem:

https://caritas.pl/blog/2021/11/09/swiatowy-dzien-ubogich-wyjdzmy-im-naprzeciw/ (Po kliknięciu przeniesiesz się do serwisu Caritas Polska – strona otworzy się w nowym oknie)